Anabilim Dalları

Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Programı

Programa Kabul koşulları

Bu programa kayıt yaptırabilmek için Belediye İtfaiye Yönetmeliğinin itfaiye erliğine atanma şartlarındaki (Madde 15)  sağlık koşullarını sağlamaları gerekmektedir. Adayların ayrıca atanmaya ilişkin koşulları  incelemelerinde de yarar görülmektedir.

Belediye İtfaiye Yönetmeliği

Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Programından mezun olan öğrencilerimiz Devlet Hava Meydanları İşletmesi bünyesinde ARFF (Hava Kurtarma ve Yangınla Mücadele) Memuru olarak da istihdam edilmektedirler. ARFF Memuru alımındaki koşullar Belediye İtfaiyesine göre farklılıklar arz etmektedir.

ARFF Memuru (İtfaiyeci)
Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğüne ait ARFF Memuru (İtfaiyeci) pozisyonunu tercih edecek adayların aşağıdaki şartları da taşımaları gerekmektedir:
a) En az 1.65 metre boyunda olmak.
b) Boy uzunluğunun santimetre olarak ifade edilen değerinin son iki rakamından en çok 10 fazla veya 15 noksan kilo ağırlıkta olmak. (Tartma ve ölçme aç karnına ve çıplak ayakla olacaktır.)
c) Astım, bronşit, nefes darlığı, epilepsi, renk körlüğü, kekemelik, sağırlık, ileri derecede görme bozukluğu vb. biyolojik rahatsızlığı bulunmamak.
d) Aşırı psikolojik duyarlılık ve heyecan, davranış bozuklukları, kapalı alan korkusu, yükseklik korkusu, karanlık korkusu, kan tutması vb. psikolojik ve sinirsel rahatsızlıklardan herhangi birine yakalanmamış olmak.
e) “c” ve “d” maddelerinde belirtilen bedensel ve psikolojik yapı ile yurdun her yerinde ARFF (Hava Alanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele) Memuru olarak görev yapabileceğine dair tam teşekküllü devlet veya üniversite hastanelerinden “Sağlık Kurulu” raporu almış olmak.

Klavuz-30122020

Ayrıca ARFF Memurluğuna başvuru yapacak adaylardan C sınıfı (bkz. 6510) ehliyet istenmektedir.

Özel Koşullar

Eğitim Yeri

Okulumuz konum itibariyle Erzincan ili, Üzümlü ilçesinde yer almakta olup tüm eğitimler burada verilecektir.

Erzincan İli sınırları içerisinde bulunan Erzincan Havalimanı Müdürlüğü Uçak Yangın Simülatörü Eğitim Şefliği ve ARFF Şefliği, Erzincan Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, Erzincan İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü kurumlarına eğitim-öğretim yılı içerisinde teknik geziler gerçekleştirilerek öğrencilerimizin uygulamalı eğitimler alması sağlanmaktadır.

Ulaşım

Okulumuz Erzincan Merkeze 22 km uzaklıkta olup ulaşım belediye otobüsleri ile sağlanmaktadır.

Konaklama

Okulumuzun bulunduğu Üzümlü ilçemizde Kredi Yurtlar Kurumuna ait 200 kişi kapasiteli öğrenci yurdu bulunmaktadır. Yurdun okulumuza uzaklığı 1 km dir.

Kısmi Zamanlı Çalışma

Öğrencilerimizin ders saati dışında ki boş zamanlarında ilgi ve yetenekleri doğrultusunda personel sıkıntısı çekilen hizmet yerlerinde işlerin yürütülmesine katkı sağlamak amacıyla Kısmi Zamanlı statüde geçici işlerde çalıştırılarak, hem maddi kazanç hem de uygulama becerisi kazanmaları sağlanmaktadır.

Kısmi Zamanlı Öğrenci Çalıştırma Yönergesi

Yemek Bursu

Üniversitemizde öğrenim gören başarılı ve gelir düzeyi düşük öğrencilerin öğle veya akşam yemek ihtiyaçlarının karşılanması için yemek bursu verilmektedir.

Yemek Bursu Yönergesi

Mesleğin Gerektirdiği Kıyafet

Bu programa kayıt olacak öğrenciler, uygulamalı derslerde mesleğin gerektirdiği üniformayı giymek zorundadırlar. Kıyafetlerin temini öğrenciye aittir.

Staj

Meslek Yüksekokulumuz Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Programında okuyan öğrencilerin zorunlu stajı bulunmaktadır. Genel olarak Staj Başvuru İşlemleri, Staj Çalışması ve Staj sonu yapılması gerekenler olarak üç aşamadan oluşmaktadır.

Staj Takvimi; Staj uygulaması Meslek Yüksekokulu Staj ve Eğitim Uygulama Komisyonu tarafından her öğretim yılı başında hazırlanan Staj Takvimine göre uygulanacaktır.

Öğrenimleri devam eden öğrencilerin stajlarını en erken yüksekokula kayıt yaptırdığı II. yarıyıldan sonraki yaz tatiline rastlayan aylarda yapması esastır. Ancak işyeri koşullarının uygun olmaması durumunda bu süreler dışında öğretimi aksatmamak koşuluyla staj yapılabilir. Öğrenci bütün derslerini vermiş ancak, stajını henüz tamamlayamamış ise stajına herhangi bir ayda başlayabilir.

Staj yapılan iş yerinin hafta sonlarında (Cumartesi-Pazar) faaliyette olması durumunda, belgelemek şartıyla öğrenci hafta sonları da staj yapabilir. İsteyen bölümler kendi öğrencilerine Bölüm Kurulu Kararı ile bölüm içinde staj yaptırabilirler.

Staj süresi 20 iş günüdür.

Öğrenciler stajlarını, alanlarına uygun yurt içi veya yurt dışı kamu/özel kurum ve kuruluşlarda yaparlar. Staj yerleri, bölüm başkanlığınca uygun görülen yerler öncelikli olmak kaydıyla, öğrencilerin bizzat kendileri tarafından bulunur.

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Meslek Yüksekokulları Eğitim, Uygulama ve Staj Yönergesi

Mezuniyet Koşulları

Programda 4 yarıyıl (2 yıl) süreli eğitim öğretim verilmektedir. Öğrencilerin programdan mezun olabilmeleri için toplamda 120 AKTS karşılığı tüm dersleri başarıyla 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması ile geçmesi ve stajını başarıyla tamamlaması gerekmektedir. Ön lisans programını başarı ile tamamlayan öğrenci “Sivil Savunma ve İtfaiye Teknikeri” unvanını almaya hak kazanır.

Mezun Olduktan Sonra Tercih Edilebilecek Lisans Programları 

Programdan mezun olduktan sonra DGS sınavı ile aşağıdaki örgün lisans programlarına geçmek mümkündür.
-Acil Yardım ve Afet Yönetimi
-Sosyal Hizmet

Bunlara ek olarak Sivil Savunma ve İtfaiyecilik bölümü mezunlarının Dikey Geçiş Sınavı (Dgs) İle Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Açıköğretim Lisans Programlarını; Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nin Açıköğretim Lisans Programlarını; İstanbul Üniversitesi Açık Ve Uzaktan Eğitim Fakültesi’nin Açıköğretim Lisans Programlarına geçiş hakkı bulunmaktadır.

Geçiş hakkı bulunan (AÖF) bölümler:

Acil Yardım ve Afet Yönetimi,Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İktisat, Kamu Yönetimi, Maliye, Uluslararası İlişkiler, İşletme, Konaklama İşletmeciliği, Sosyal Hizmet, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Siyaset Bilimi
ve Kamu Yönetimi, Turizm İşletmeciliği

ÖN LİSANS MEZUNİYET ALANLARINA GÖRE DİKEY GEÇİŞ YAPILABİLECEK LİSANS PROGRAMLARI

Mezun İstihdam Olanakları

Programımızdan mezun olan öğrenciler; Belediye itfaiye teşkilatlarında, Acil Durum Müdürlüklerinde Arama ve Kurtarma teknikeri, Sivil savunma Arama Kurtarma Birlik Müdürlüklerinde Arama Kurtarma Teknikeri, Otellerde ve Kamu Kurumlarında Yangın Güvenlik elamanı, Hava alanı ve Gemi Limanların da itfaiye teknikeri, Kara-Hava komutanlıklarında yangın astsubayı olarak, İtfaiye ve yangın Güvenliği ile ilgili Cihaz Satışı ve Malzeme üretim firmalarında, Organize Sanayi ve Endüstriyel Kuruluşların Yangın Güvenlik elamanı, İş güvenliği ve İşçi Sağlığı teknikeri olarak istihdam edilmektedirler.